gele woonkamer

Blog: Kies voor kleur!

elean mulder
Elean Mulder

Ik word altijd vrolijk van kleur. Jij ook? Overal om je heen zie je kleur. Op straat, in de winkels, in je kledingkast, in je huis. Zonder kleur zou de wereld heel saai zijn.

Ik heb een hartstocht voor kleuren. Altijd al gehad. Vanaf de kleuterschooltijd al. De mozaiekdoos was mijn favoriete speelgoed: patronen neerleggen van gekleurde houten figuren in prachtige kleurencombinaties: rood, groen, geel en blauw. Tijdens verjaardagen vroeg ik altijd kleurpotlood-dozen. Heerlijk die prachtige glanzende potloden, en wat een heerlijke geur! Ik kon er geen genoeg van krijgen.

Het vak van interieurontwerpster is onlosmakelijk verbonden met kleur. Bij het inrichten van de ruimte is het niet alleen belangrijk, dat de inrichting klopt, maar je moet er ook voor zorgen, dat de toegepaste kleuren goed op elkaar aansluiten. Door kleuren op de juiste manier toe te passen, kun je een ruimte persoonlijk maken. Kleuren voegen iets toe aan je interieur. Van kleur word je blij, geeft rust of inspiratie, maakt je actief. Kleur kan aanwezig zijn in een interieur en bepaalt grotendeels de sfeer in huis. Door toevoeging van een kleur kun je een ruimte visueel groter laten lijken. De kleur blauw op een wand zal bijvoorbeeld een gevoel van ruimte en rust geven. Denk aan een blauwe, eindeloze lucht, of die oneindige golvende zee. Een gele kleur associeer je met zon. Deze kleur geeft je energie. Geel staat voor creativiteit; geel schijnt onze hersenen te activeren. Maar door te veel geel in een ruimte toe te voegen, kun je heel moe worden. Dus met mate gebruiken!

grijze woonkamer

Wat houd je tegen om kleur toe te voegen in je interieur? Ik zeg: doen! Wat heb je te verliezen? Wil je op veilig spelen, dan kun je een accentkleur toevoegen in het interieur: een gekleurd kussen, woonplaid, kaarsen, of een kandelaar. Een accentkleur is een blikvanger. Als je een woonkamer binnenloopt, valt de accentkleur vaak als eerste op. Ben je de accentkleur moe, dan kun je deze gemakkelijk vervangen door een andere kleur. Maar houd het beperkt: niet meer dan een kwart van alle kleuren in je woonkamer als accentkleur toevoegen. Dan blijft het in harmonie met de rest van het interieur.

Ga je voor veilig wit op de wanden? Dan is het misschien een idee om de raam- en deurkozijnen een lik verf te geven in bijvoorbeeld een primaire kleur. Of in stijlvol zwart, in sterk contrast met witte wanden. Dit geeft een super resultaat!

Mijn man vindt de kleur geel op een wand in de woonkamer net een brug te ver. Mij lijkt het idee van een altijd zonnig interieur wel heel verrassend. De toevoeging van accentkleur geel in de woonkamer is een eerste stap in de goede richting. Daarom houd ik het – voorlopig althans – bij het schilderen van een kastje in kanariegeel. Misschien zal ons dat meer inspiratie geven…. Ik hoop ‘t.

Wil je meer over mij lezen of een afspraak maken? klik hier

Elean Mulder
Stylist Venray
Charme Deco Interieurontwerp
www.charmedeco.nl