Blog Thonet stoel 214

Een Ode aan Thonet Model 214


Miriam Boer

Voor mijn dochter’s nieuwe slaapkamer keek ik op Pinterest voor inspiratie. Mijn oog viel op een foto met een leuk lichtblauw stoeltje. Dat stoeltje zou wel héél erg leuk staan in haar kamer. Er volgde een speurtocht en na een paar uur wist ik meer. Het stoeltje in kwestie was een echte Thonet, beter bekend als Weense koffiehuisstoel en ik was diep onder de indruk van zijn geschiedenis.

De hoogste tijd voor een ode aan Thonet stoel model 214….

In 1862 won Michael Thonet’s koffiehuisstoel nr. 14 (nu model 214) de bronzen medaille op de Wereldtentoonstelling in Londen, in 1867 gevolgd door de gouden medaille in Parijs. Alleen al tot 1930 verkocht Thonet 50 miljoen exemplaren van deze stoel! De stoel was razend populair door zijn elegante vorm en het was bovendien het eerste meubelstuk dat als massaproduct kon worden geproduceerd. Een echte mijlpaal in de meubelgeschiedenis. Stoel nr. 14 bestond namelijk uit zes onderdelen. De onderdelen voor 36 stoelen pasten precies in één kist van 1 kubieke meter. Op deze manier konden de stoelen over de hele wereld worden verstuurd.

In de loop der tijd heeft Thonet verschillende varianten van model 214 gemaakt. De oorspronkelijke ronde zitting werd in 1960 door Thonet vervangen door de meer comfortabele trapezevormige zitting. Meer over de geschiedenis kun je lezen op de website van Thonet.

Tot op de dag van vandaag is de beroemdste stoel ter wereld nog steeds geliefd én te koop. Je moet er wel wat voor over hebben: in de kleur powder blue kost hij bij MisterDesign 701 euro.

Blog Thonet pinterest marktplaats
Ik spotte de Thonet stoel op Pinterest en ik vond er een via Marktplaats in Epe.

Blog Thonet schuren en grondverf
Ik heb hem eerst grondig geschuurd, in de grondverf gezet en tot slot twee maal in dezelfde kleur als de muur geverfd.

Blog Thonet kleur blauw
Vervolgens heeft een sympatieke stoelenmatter in Zeist met de hand een nieuwe zitting gevlochten.

Blog Thonet eindresultaat
Nu pronkt deze Thonet in mijn dochter’s nieuwe kamer.

Miriam Boer