blog licht aan het licht brengen

Licht aan het licht brengen


Marieke Noordman-van Zon

Het zal niemand ontgaan zijn… De Nederlandse huizenmarkt maakt een fikse inhaalslag. Een leuke, maar ook heel drukke periode is aangebroken met opvallend veel klanten die een nieuwbouwwoning hebben gekocht. Mijn bescheiden mening: ‘niets leukers dan dat’!

Veel nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig (nagenoeg) casco opgeleverd. Enerzijds prachtig dat er zoveel vrijheid en mogelijkheden zijn, maar dit betekent ook dat er veel keuzes gemaakt moeten worden. En dat vindt niet iedereen even gemakkelijk. In dit geval geldt dan ook zeker dat een goed begin meer is dan het halve werk …

Kopers van nieuwbouwwoningen moeten reeds in een zeer vroegtijdig stadium nadenken over de door hun gewenste indeling van de woning. Want waar zijn die wandcontactdozen en lichtpunten gewenst? Waar moeten er nog (extra) schakelaars en dimmers worden geplaatst? En dit alles wil de aannemer dan ook nog eens op vrij korte termijn weten. Een kant en klaar recept voor flinke stress bij de kersverse eigenaren van een woning!

elektraplan maizon interieur
een gedetailleerd elektraplan is essentieel

Hierbij kom ik als interieurontwerper graag to the rescue. Door klanten met een nieuwbouwwoning te adviseren, echt van scratch af aan en ‘out of the box’ te denken, kun je al een groot verschil maken. Het inventariseren van woonwensen staat hierbij voorop. Hoe wil men in het nieuwe huis leven? Zijn er (specifieke) wensen op het gebied van interieur?

vlekkenplan maizon interieur
een vlekkenplan laat zien hoe je de ruimtes wilt gaan gebruiken

Goede verlichting staat eigenlijk bij iedere klant wel op het verlanglijstje. Vaak voortkomend uit ergernissen over de verlichting in de huidige woning. Licht is ook zo’n bepalende factor in je interieur. Het bepaalt de functionaliteit, de sfeer en de uitstraling van een woning. Het is dan ook van groot belang om in het prille begin de natuurlijke lichtinval goed te bestuderen en slim na te denken over hoe en waarmee je je huis wilt verlichten. Zeker wanneer je ook mooie wandverlichting in het lichtplan wilt opnemen!

3d impressie maizon interieur zithoek blog
een praktische leeslamp aan de wand

Een andere veel voorkomende, maar vooral ook zeer bepalende wens is een open haard. Knus stoken op hout, een strakke gashaard of comfortabel elektrisch. Nederlanders zijn er dol op! Een haard is echter een hele dominante factor bij de indeling van een woonruimte. Zeker in combinatie met de plek van de televisie en de positionering van ramen. Waar plaats je dan zo’n haard en hoe zorg je dat de kamer zo gezellig en praktisch mogelijk in kan worden gedeeld? Hiervoor moet je soms buiten gebaande paden kunnen denken. Om vervolgens te komen tot een ideale indeling waar een klant zelf nooit aan had gedacht. Het voelt iedere keer weer als een klein feestje wanneer me dit is gelukt!

3d impressie maizon interieur keuken blog
ideale openhaard voor zithoek én woonkeuken

Wat tot slot niet naast het licht- en elektraplan mag ontbreken is een goed schakelplan. Hierbij moet je rekening houden door wie, wanneer en hoe het huis wordt gebruikt. Welke routing is logisch of wenselijk?

Ter voorkoming van onnodige extra kostenposten of ergernis adviseert en begeleidt MAIZON Interieur – al dan niet in samenwerking met de aannemer of architect – om tot het meest optimale woonresultaat te komen.

Ik ervaar dat steeds meer klanten te weinig tijd of affiniteit hebben met zaken als licht- en elektraplannen. Zodoende zien zij ertegenop dergelijke zaken te communiceren met hun bouwbegeleider.

Ik ontzorg klanten en maak hen maar wat graag blij met diverse uitwerkingen van het interieurontwerp, inclusief maatvoeringen in zowel 2D als 3D. Sterker nog, de aannemer ervaart het ook als prettig wanneer de wensen van de klant op een presenteerblaadje worden aangereikt!

verlichtingsplan maizon interieur
2D-impressie van verlichtingsplan

Heb ik een lichtje op laten gaan? Neem gerust contact op om verder te sparren over het belang van een goed verlichtingsplan!

Hartelijke groet,

Marieke Noordman- van Zon
Interieurontwerper | Stylist Gouda
www.maizon-interieur.nl