blog badkamer hoofdfoto

Interieurtips voor de kleine badkamer


Ingrid Gommers

Van een een kleine badkamer kun je meer maken dan je denkt!
Hieronder mijn verslag van één van mijn badkamerprojecten.

Verbouwing en styling van een kleine, maar complete badkamer

Toen de woning begin jaren ’90 gebouwd werd, had de architect een kleine dakkapel in de badkamer bedacht. De bewoners vonden het prima; ze waren allang blij dat er een complete badkamer (lees: ligbad, aparte douche, toilet en wastafel) gerealiseerd kon worden op het krap bemeten vloeroppervlak van ca. 2.70 m. x 2.70 m. Omdat de linkerbalk van de dakkapel precies boven de rand van het bad liep, moest het bad iets verder van de raamkant geplaatst worden, anders kon je niet behoorlijk in en uit het bad stappen. Hierdoor was de douchecabine iets aan de krappe kant (0.80 m. x 0.80 m.).

badkamer blog dakkapel

Het badkamerontwerp
Vanwege lekkage moest de dakkapel vervangen worden. Omdat er ook behoefte was aan meer bergruimte én meer daglicht besloot de opdrachtgever om dan meteen de hele badkamer een upgrade te geven en een bredere dakkapel te plaatsen. Omdat deze niet over de hele breedte van de badkamer mocht, bedacht ik de volgende oplossing:

De linkerbalk kwam boven de badkranen te zitten – daar sta je immers toch niet. Aan de rechterkant is de balk in de wand weggewerkt door deze op te dikken omdat hier – vanwege de brede spiegel – een vlakke wand moest komen. Het bad kon iets meer naar de raamkant, waardoor er meer ruimte ontstond voor een ruime inloopdouche. Meer bergruimte creëerde ik door de dubbele wastafelmeubel. Met de brede spiegel erboven geeft het de badkamer meer cachet.

blog badkamer ontwerp
3D badkamerontwerp en ontwerp met bovenaanzicht

Lichtplan
In het verlaagde plafond zijn spotjes met een dimmer aangebracht, uitgelijnd op de middelste stijlen van het raamkozijn. In de spiegel zit geïntegreerde verlichting, waardoor lampjes naast de spiegel niet meer nodig zijn. Heel belangrijk om op te letten: kies voor spatwaterdichte spots in de badkamer!

blog badkamer inbouwspots
badkamer lichtplan met plafondspots

Kleur- en materiaal-advies
De opdrachtgever wilde in de nieuwe badkamer meer contrast. De keuze viel op grote antraciet vloertegels in hardsteen look, witte wandtegels en zwarte mozaïektegeltjes. Om het vrij harde contrast iets vriendelijker te maken kozen we voor de wastafelmeubel en de houten jaloezieën een warme grijstint. De basis kleurstelling is neutraal en tijdloos. Met gekleurde accessoires kun je steeds een andere look creëren.

De wens – of eigenlijk eis – dat ik geen hoekprofielen zou gebruiken, leverde mij een flinke zoektocht op naar een mozaïektegeltje van precies de goede afmetingen. Maar… ik heb ze gevonden! Ze zijn gebruikt als afwerking van de kopse kanten van de douchewanden en de voorzetwand van het toilet. Om de witte wand, waar het wastafelmeubel tegenaan zou komen, te breken werd er een band van de mozaïektegeltjes en de witte wandtegels en het witte stucwerk erboven aangebracht. Om geen lastig schoon te maken randje te krijgen tussen de mozaïektegeltjes en het stucwerk, is het stucwerk boven de tegels iets dikker aangebracht, zodat alles één gladde wand vormt.

blog badkamer inbouwspots
links: een strakke look met mozaïektegels. rechts: het grijze badkamermeubel

Styling
Omdat de basiskleuren heel neutraal en tijdloos zijn, moet je nog wel in de accessoires warmte en kleur toevoegen. De warme touch komt van het op maat gemaakte bankje van oud wagonhout met daarop een teakhouten kom met blokken olijfzeep. Het marmeren zeeppompje kreeg een “schotel” van teakhout. Op de witte radiator staat een krans van drijfhout. Het subtiele tikje kleur komt van de opgerolde groene handdoeken op het houten bankje en de groenige karaf van gerecycled glas op de radiator met daarin twee katoentakken.

blog badkamer inbouwspots
een aantal accessoires om de badkamer af te stylen

Er is een rustige moderne badkamer ontstaan met een rustgevend kleurenpalet, waarbij niet één object eruit springt, maar het geheel een prettige sfeer oproept.

Heb jij ook een kleine badkamer, die je heel graag anders ingedeeld zou willen hebben? Neem dan eens contact met mij op. Er is vaak veel meer mogelijk dan je op het eerste oog denkt.

Ingrid Gommers
Stylist Roosendaal
Interieuradviesbureau Huis & Interieur
06 – 411 99 135